Frica de sânge
Fetița mea are doar doi ani și până acum s-a lovit de două ori cu sânge, la gură, și sângerarea s-a oprit imediat. Din fericire, de când sunt mamă, cele mai grave incidente le-am avut pe pielea mea. Așa am învățat, de exemplu, că atunci când te tai foarte adânc la deget, cel mai bine e să ții rana apăsată foarte tare, mult timp, până când se oprește sângerarea.
Am în casă rivanol și apă oxigenată, pe care le țin într-un dulăpior din baie. Uneori, fetița mea e curioasă ce e înăuntru și sticlele astea i se par interesante. Îi spun ca sunt special pentru când ne lovim tare și curge sânge. Nu înțelege foarte mult și trece repede peste asta, iar eu, în timp ce îi dau explicația, simt un cutremur în suflet.
Mi-e teamă de rănile cu sânge ale copilului meu și știu că inevitabil vor veni, joaca are și urmări de-astea mai neplăcute, chiar dacă nu grave. Am încredere ca îmi voi păstra calmul și siguranța, asta cu atât mai mult cu cât știu ce este de făcut.
Ce e de făcut când copilul se lovește:
Când avem alertă de rană, e important să curățăm cât de repede locul respectiv: spălăm murdăria cu apă călduță sau cu soluție specială (apă oxigentă), curățând atât rana, cât și locul din jurul ei. Apoi se usucă pielea din jur cu o compresă sterilă.
Pentru julituri sau tăieturi ușoare, se aplică un plasture și cam asta e. Dacă este o rană mai mare și curge sânge, se aplică un pansament și leucoplast.
Pentru tăieturile adânci și dureroase, mai ales în zona mâinilor, care ar putea avea nevoie chiar de cusătură, trebuie să solicităm ajutor medical. Cusătura ar trebui făcută în decurs de 6 ore.
Dacă tăietura se află pe mână sau pe un deget, în apropierea unei articulații sau tendon, este nevoie să verificăm articulațiile degetelor. În cazul în care acestea sunt dureroase sau nu se pot mișca, este cazul să solicităm imediat asistență medicală.
Deși cei mai mulți dintre noi cred că rănile trebuie lăsate descoperite în timpul nopții pentru a favoriza vindecarea, cercetările au arătat că acestea se vindecă mult mai repede și fără să lase în urmă cicatrici atunci când se află într-un mediu umed. Se pare că celulele noi se dezvoltă mai rapid în mediul umed și riscul de infecție se reduce. De aceea este bine să aplicăm un plasture care favorizează acest tip de mediu.
Rana trebuie curățată zilnic, după care se aplică un nou plasture.
Sunt câteva lucruri elementare, în mare lucruri de bun simț, pe care le putem pune repede în aplicare, dacă tratăm situația sângeroasă… cu sânge rece.
Informațiile “tehnice” mi-au fost puse la dispoziție de Salvequick, unul dintre brandurile cunoscute de plasturi din Europa, care a intrat recent și pe piața din România.