Într-o zi vom putea vizita Parcul Natural Văcărești. Dacă ne implicăm.
Stau în București de vreo 21 de ani și, recunosc, nu am vizitat niciodată zona Parcului Natural Văcărești. Pentru că mereu am avut o strângere de inimă să merg în locurile părăsite și neamenajate din capitală, unde nu știi ce surprize neplăcute poți avea. Dar, pentru aventurieri și cunoscători, Parcul Natural Văcărești este plin de surprize plăcute. Se pare că în acest ecosistem asemănător unei delte sunt cam 100 de specii de păsări (rațe, lișițe, lebede, gâște), chiar și specii rare de păsări, protejate în România și Europa, și diverse mamifere (vidre, dihori, bizami, vulpi).
Fiind una dintre zonele bijuterie ale Bucureștiului, trebuie pregătită și deschisă turiștilor, într-un mod non invaziv și bine planificat. Există o mână de oameni cu know how care se ocupă de asta, au format Asociația Parcul Național Văcărești, ei fiind cei care au dus lupta pentru declararea zonei parc natural. Astfel, Delta Bucureștiului este din mai 2016 primul parc natural urban din România, pe care sper să îl descopăr și eu într-o zi, într-un mod decent, alături de fetița mea. Mai exact, mi-aș dori să putem merge într-un cadru organizat, cu un ghid cu multă cunoaștere și ochi fin, care să ne arate și ce nu putem noi surprinde cu privirea neantrenată.
Dar până la desfășurarea unor activități turistice în zonă, într-o formă decentă, mai sunt multe lupte de dus și este clar că un astfel de proiect este abia la început. Cel mai important pas este protejarea speciilor și habitatelor descoperite în Parcul Național Văcărești.
Hai să vezi cum arată Parcul Văcărești!
Sunt sigură că multă lume se întreabă ce mare nebunie mai e și cu parcul ăsta. Chiar e o zonă minunată, cu mult potențial în diverse direcții (turism, educația copiilor noștri etc) și, cum fotografiile spun întotdeauna cel mai bine povestea, zilele acestea (până pe 28 august) este în desfășurare la Sun Plaza o expoziție de fotografii care prezintă câteva dintre viețuitoarele din Parcul Natural Văcărești. Eu o văd ca pe o ocazie ideală de a le vorbi copiilor despre această zonă și, mai mult, de a ne convinge și noi, adulții, că acest loc merită mai mult decât primește în acest moment.
Fotografiile sunt realizate de fotograful Helmut Ignat, care a petrecut nenumărate ore în așa numită Deltă a Bucureștiului. Și sunt minunate.
“Corcodelul cu gât negru”, “Vidra”, “Stârcul pitic” și multe alte fotografii ale sale pot fi admirate la parterul Sun Plaza. Mai scriu o dată perioada în care este deschisă expoziția – între 18-28 august – pentru că merită să ne facem timp într-unul din aceste două weekenduri sau într-o seară să o vizităm. Neapărat alături de copii, pentru că au ce vedea și ce învăța.
Parcul Văcărești merită straie noi. Donează și tu! Așa se numește expoziția de fotografie, pentru că nu este o simplă acțiune de prezentare și de conștientizare a potențialului Parcului Național Văcărești. Ca de obicei, pentru susținerea unor astfel de proiecte, salvarea o reprezintă banii proveniți din surse private. Pentru că sponsorii au fost și sunt puțini, membrii Asociației Parcul Național Văcărești se uită către bucureșteni. Scopul expoziției este să strângă fonduri necesare conservării și promovării speciilor din zonă. De exemplu, cu o parte din fondurile strânse se vor organiza excursii tematice educaționale, cu elevii de la școli și licee.
Pe termen lung, Asociația Parcul Natural Văcărești are în plan și construirea unor trasee tematice, demararea unor proiecte de monitorizare a speciilor și realizarea unor observatoare ornitologice, astfel încât cei care își doresc să cunoască mai multe despre ecosistemul descoperit aici să o facă în condiții optime. Sună bine, nu?
Organizatorii au amplasat două urne în zona expoziției și patru urne în Hypermarketul Cora din Sun Plaza. Dacă totuși nu ai timp să treci pe la Sun Plaza să vizitezi expoziția, poți să arunci o privire pe pagina de Facebook a asociatiei să te convingi că merită să susții proiectul (sunt și acolo câteva imagini superbe). Se pot dona bani și direct, în contul RO74BUCU2281215941096RON, Asociația Parcul Natural Văcărești (CIF 34113543), deschis la Alpha Bank, Sucursala Kogalniceanu, București.