Nouă abordare în SUA: pediatrii pot refuza să ia în evidență copiii nevaccinați
Abordarea Asociației Pediatrilor Americani (AAP) s-a nuanțat: pediatrii pot refuza formal să ia în evidența lor copii ai căror părinți refuză vaccinarea. Este o schimbare de perspectivă care arată că la nivelul diverșilor actori din Statele Unite există îngrijorări cu privire la creșterea numărului de părinți care refuză vaccinarea pentru copiii lor și, prin această nouă atitudine, se încearcă forțarea adoptării unor politici publice.
Până în prezent, pediatrii nu aveau girul AAP pentru a lua această decizie deși o făceau, pentru că unii părinți erau îngrijorați că își expun copiii punându-i în contact cu alți copii, nevaccinați. În plus, mergeau pe abordarea: eu nu vreau să îmi asum riscuri, ca medic, e treaba ta dacă vrei să îți asumi riscuri, ca părinte.
E foarte important ce spune AAP și ne uităm și noi, din Europa, la ce zic pentru că recomandările lor sunt serioase, evaluate, studiate și sunt o referință pentru medicii pediatri din toată lumea. În general, dacă AAP zice ceva, așa e. În plus, asociația are grijă să își adapteze recomandările în linie cu noi cercetări și tendințe. Noua abordare a venit la pachet cu un studiu legat de tendințele îngrijorătoare din SUA.
Studiul prezentat de AAP arată că, în 2013, 87% dintre pediatri s-au întâlnit cu părinți care au refuzat vaccinarea, în creștere cu 12% comparativ cu anul 2006. Asta în contextul în care 75% dintre părinți cred că nu mai e nevoie de vaccin, fiind convinși că mare parte din boli au fost eradicate. Acesta a fost, de altfel, cel mai frecvent motiv indicat de părinții care au ales să nu își vaccineze copiii. Legătura dintre vaccin și autism a fost din ce în ce mai puțin menționată, la această ediție a studiului.
Cu toate astea, unii doctori atrag atenția că dacă nu vedem manifestarea anumitor afecțiuni, asta nu înseamnă că nu există, ci pur și simplu nu se manifestă, pentru că oamenii sunt vaccinați.
Un exemplu relevant pe care media din SUA îl dă în acest context este epidemia de rujeolă care a izbucnit în 2015 la Disneyland, în Colorado. 145 de persoane din SUA și alte câteva zeci din Canada și Mexic s-au îmbolnăvit de rujeolă și concluzia specialiștilor de la Spitalul de Pediatrie din Boston care au lucrat împreună cu cercetătorii MIT e clară și bazată pe dovezi că rata de îmbolnăvire a fost mare din cauza nevaccinării populației. Desigur, au existat și cazuri în care copiii nu apucaseră să facă vaccinul deloc sau nu primiseră a doua doză.
Trebuie însă menționat că AAP le cere medicilor să apeleze la decizia de a respinge pacientul nevaccinat doar ca ultimă soluție, datoria sa fiind de a le oferi părinților informații despre vaccinare, de a răspunde îngrijorărilor acestora legate de efectele secundare.
Mesajul pe care îl transmite AAP este clar: vaccinarea este sigură și este importantă pentru a preveni anumite afecțiuni. Cine nu își vaccinează copilul îl expune riscurilor, dar nu numai pe el, ci și pe cei din jur. “Dacă nu acceptă sfaturile mele legate de vaccinare, de ce ar lua în considerare părerile mele legate de altceva?”, se întreabă dr. Jesse Hackel, medic pediatru și co-autor al studiului publicat de AAP.
Criticii noi abordări AAP spun că s-a deschis, de fapt, ușa pentru instituirea vaccinării obligatorie prin lege și că părinții vor fi la mâna medicilor de familie, care pot lua mult mai ușor și fără consecințe morale decizia de a renunța la un pacient nevaccinat.
În Europa, în Franța, dacă nu îți vaccinezi copilul încalci constituția. La începutul anului, doi părinți care au refuzat să îș vaccineze copilul fiind pasibili de amendă de 3750 EUR și până la 6 luni închisoare pentru refuzul vaccinării și 30.000 EUR și până la 2 ani închisoare pentru neglijență parentală. În final au primit două luni de închisoare cu suspendare.
În 2015 au existat discuții intense și în Germania, în urma unei epidemii de rujeolă care a afectat 450 de persoane și care a dus la moartea unui bebeluș de 18 luni, care nu fusese vaccinat. Statisticile arată, însă, că în țările în care vaccinarea este obligatorie, rata de vaccinare nu este neapărat mai bună.
Bine de știut: Nu am reușit să aflu, în final, câtă fraudă a fost, dacă a fost, în studiul celebru al dr. Andrew Wakwfield care a legat autismul de vaccinul ROR. Cert este că studiul a fost retras din publicațiile de specialitate și doctorului i s-a retras dreptul de practică. Poziția lui nu este de renunțare total la vaccin, ci este de părere că vaccinarea pentru ROR nu ar trebui făcută la pachet, ci în doze individuale, pentru a evita reacții adverse gen meningită sau autism.