Calea de a te schimba fără stresul kilogramelor
Ah, dacă aș avea mai puțin cu 5 kilograme! Sau 3, sau 7, sau 20. Și eu am zis-o frecvent. Gândește-te de ce vrei să ai mai puține kilograme? Să încapi în blugii pe care nu i-ai mai purtat de 5 ani și să simți că arăți bine? Să nu simți că îți crește pulsul în secunda în care vezi că liftul nu merge? Să poți să te întâlnești cu prietenii și să nu te simți vinovată toată seara că ai comandat pizza? Să nu îi spui copilului: stai mai încet, că am obosit?
Ce zid stă între tine și momentul în care simți că ai libertatea interioară, că îți permiți să faci mult mai multe? Când te gândești că arăți bestial în blugii în care încapi din nou, te vizualizezi stând pe o canapea și uitându-te la un film sau într-un moment activ? Când te gândești că ai putea urca 7 etaje pe scări fără să simți că ți-ai stricat ziua, ești tonică sau fără chef? Când alergi după copii ești plictistă sau plină de energie? Iar când ieși cu prietenii, te amuzi și te simți bine sau ești stresată că nu ai chef să ieși în poze?
Dincolo de kilogramele în plus e o imagine a vieții tale, pe care poți să ți-o creezi în cele mai mici detalii. Ai putea începe să lucrezi la visul tău cu o dietă drastică. Cu riscuri – dieta nu îți va tonifia mușchii, te va face anxioasă și nervoasă, din cauza restricțiilor, obsedată de felia de pizza pe care nici măcar nu ai îndrăznit să o mănânci și fără energie să muți munții. Sau ai putea să construiești visul tău pas cu pas.
Săptămâna asta încearcă să dormi mai mult. Culcă-te, poate, mai devreme decât de obicei. Renunță la tabletă sau telefon înainte de culcare, pentru că lumina device-urilor împiedică secreția de melatonină, esențială pentru a putea adormi. Stinge lumina și creează un mediu propice pentru somn, pentru a-ți asigura și o calitate mai bună a somnului. Nu te culca imediat după ce ai mâncat, lasă un interval de trei ore de la ultima masă. Nu fă prea cald în cameră.
În următoarea săptămână, când simți că ai început să păstrezi ritmul legat de somn, e timpul pentru un nou pas. Găsește mecanisme de a gestiona stresul zilnic. Cu cât ești mai stresată și nu îți dai ocazii de a te relaxa, vei avea tendința să mănânci mai mult, să alegi alimente cu conținut mai mare de grăsimi, sare, zahăr cu gust foarte puternic (și calorii mai multe), vei tinde să mănânci mai mult la finalul zilei, pentru a compensa agitația de peste zi. Șansa de a face alegeri raționale legate de mâncare scade când suntem sub influența stresului pentru că decidem, cu predilecție, prin prisma emoțiilor.
Ce poți face? Meditează – poți alege meditații scurte, ghidate, pentru început. Începe ziua gândindu-te la 3 lucruri – 3 exemple concrete din ziua precedentă – pentru care ești recunoscătoare. Poți să faci asta în timp ce te speli pe dinți. Iar când arunci o privire în oglindă, gândește-te ce îți place la tine.
Ia-ți timp și planifică-ți emoțional ziua – vizualizează cum ai vrea să se întâmple, dă culoare imaginației, încarcă momentele cu emoții. Vei vedea că abordezi cu mai multă încredere ce urmează să vină. Ia-ți timp pentru tine în fiecare zi pentru a face ceva ce îți place – fie că citești ceva, fie că doar stai relaxată și lași gândurile să zboare sau asculți muzică, fie că faci o baie – doar timpul tău cu tine. Poți să te ocupi de o pasiune – desenezi, împletești, orice simți că te relaxează.
Peste o săptămână, două, când ți-ai format deja rutina, începi să bei mai multă apă în timpul zilei. Poți să legi acest obicei de un altul, deja format. De exemplu, bei apă la trezire. Sau înainte de a te apuca de lucru. Ia-ți o sticlă pe care să o ai permanent în preajmă. Când arunci privirea spre ea, mai bei un pic de apă. Ține sticle de 0.5l în toată casa: în cameră, în bucătărie, în living. Poți să bei la trezire un pahar cu apă în care ai pus o jumătate de linguriță de sare, pentru echilibrul electrolitic al corpului. Bea apă cu 30 de minute înainte de masă – ideal 500 ml, dar nu te crampona de cantitate, ci mai mult pe formarea obiceiului. Studiile arată că apa crește senzația de sațietate și vei avea tendința să mănânci mai puțin – te va ajuta să pierzi în greutate și vei adopta un obicei sănătos în viața ta. În plus, obișnuindu-te să bei apă, vei alege cu precădere apa în locul sucurilor, fără să simți că faci un efort. Garantat, o să simți nevoia să bei apă și o să fii mai atentă la semnalele corpului când îți e sete.
Am scris despre cum să bei mai multă apă, sigur unul dintre sfaturi ți se va potrivi.
În cealaltă săptămână mănâncă încet, fără distracții. Studiile arată că atunci când mâncăm încet mâncăm mai puțin. Începi cu o masă pe zi și poți să ajungi la 3 mese mâncate încet, conștient. Pe termen lung, practica de a mânca încet, cu intenție și atenție, este la fel de eficientă în managementul greutății ca o dietă bazată pe restricții, cu diferența că îți formezi un obicei sănătos, pe viață. Dieta începe în cavitatea bucală și, cuvei ușura munca stomacului tău, facilitând procesul de digestie și, în final, absorbția substanțelor nutritive. Câteva sfaturi rapide: mănâncă fără telefon, mestecă bine, poți să pui furculița jos între guri, pentru a lua pauze, savurează gustul, împrumută ritmul persoanei care mănâncă cel mai încet de la masă.
Poți mânca și pizza cu prietenii, savurând-o, încet. În loc să fie o tragedie, poate să fie un moment în care să te simți mai bine, căci, mâncând încet, savurând mâncarea, ești în zona obiceiurilor tale bune. E foarte probabil să te saturi mai repede și să mănânci mai puțin.
Începe să faci mai multă mișcare. Deja ai grijă să dormi mai bine, te preocupi de sănătatea ta mentală, făcând ceva pentru tine, mănânci încet, conștient, ești gata să adopți un nou obicei. De exemplu, să fii mai activă. Mergi pe jos în loc să iei mașina până la magazin. Poți încerca să urci scările în loc să iei liftul. Ieși la o plimbare de jumătate de oră în fiecare zi. Ai o bicicletă în casă sau un alt echipament pe care se adună praful? Ce-ar fi să îți pui niște muzică în căști să să încerci azi 10 minute. Nu îți propune să începi cu o oră. Ia-o pas cu pas. 10 minute sunt ok pentru prima dată. Și mâine 15. Și poimâine tot 15, dar un pic mai repede. Sau încearcă o aplicație de fitness și alege un program potrivit stilului tău.
Dacă simți că o săptămână e prea puțin timp alocat pentru un obicei nou, mai adaugă una. Construiește în etape. Începe cu ce îți e mai ușor. Nu faci nimic legat de mâncare în timpul ăsta. Ai să vezi că, fără să îți dai seama, ai să mănânci mai rar compulsiv, vei fi mai atentă la nevoile tale, în general, și vei realiza că ești mult mai aproape de visul tău decât crezi. Și o să începi să te întrebi unde ai plus blugii aia care nu îți veneau.