Deficitul caloric e condiția necesară pentru a slăbi. Ce alegi să mănânci e condiția ca să reușești.
Atâta timp cât ești în deficit caloric – consumi mai puține calorii decât arzi – slăbești. Tu decizi cum vrei să slăbești, în funcție de priorități și obiective personale. Dacă ți-ai propus să vezi pe cântar o anumită greutate, s-ar putea să ți se pară puțin relevant cum ajungi acolo, în ideea că mai vezi tu pe parcurs.
Dacă alegi să mănânci orice, orientându-te numai după numărul de calorii, fără să acorzi importanță conținutului nutrițional, intri într-un cerc vicios și e foarte probabil că circumstanțele te vor forța să renunți înainte de a ajunge la Finish.
- îți va fi foame frecvent, ceea ce îți va induce o senzație de anxietate și nervozitate.
- când ești stresată îți este foarte greu să iei decizii conștiente, raționale și să ai control asupra situațiilor – intră în funcțiune zona creierului responsabilă cu emoțiile și plăcerea, care va lua hotărârile, iar cortexul prefrontal, responsabil cu gânduri raționale, planificare, autocontrol, ia o pauză. Te vei surprinde mâncând mai mult decât e cazul și cu siguranță nu salată sau pui la grătar, ci produse cât mai bogate în grăsimi și carbohidrați, care să îți aducă satisfacție imediată.
- când ești deturnată de la planul tău, scade încrederea de sine și abandonezi foarte ușor. Ai impresia că nu ai motivație, ești cu moralul la pământ.
- ai ajuns de unde ai plecat și o iei de la capăt. Povestea se repetă și se repetă deschizând ușa tulburărilor alimentare, cum este mâncatul compulsiv.
Ce e de făcut? Poți să slăbești alegând informat alimentele pe care le consumi în timpul zilei. Având un plan. Legumele îți dau senzația de sațietate la masă și proteinele îți diminuează senzația de foame dintre mese. Mâncând legume nu trebuie să mănânci puțin. Consumând chipsuri și sucuri, având multe calorii/100 g, va trebui să mănânci puțin. Asta înseamnă că ți se va face foame foarte repede și vei simți imediat nevoia să mănânci din nou. Va fi foarte greu să te menții în deficit caloric. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet și pentru totdeauna la chipsuri și sucuri și prăjituri. Nu există mâncăruri rele și bune, ci există alimente care te ajută mai mult sau mai puțin în obiectivele tale.
Dacă ai un obicei de a ieși la cinematograf în familie, o dată pe lună, cu chipsuri și sucuri… why not. Îți faci astfel planul încât să te reechilibrezi caloric în timpul zilei. De exemplu mănânci legume mai sățioase, care au și proteine (ex mazăre, quinoa), alegi mai puțini carbohidrați la micul dejun etc.
Există și alte zone în care poți interveni, pentru a asigura deficitul caloric.
De exemplu, hidratarea corespunzătoare te va ajuta în procesul de pierdere în greutate. La sfârșitul zilei nu vei mai simți nevoia să mănânci orice, din cauză că îți este foame continuu.
Mișcarea zilnică, non-intenționată – când faci curat, când mergi la cumpărături pe jos etc – te va ajuta să consumi mai multă energie în timpul zilei.
Exemplul cu chipsurile și sucurile este la extrem, aș vrea să cred că nimeni nu își propune să slăbească astfel. Este menit să atragă atenția că ai șanse mult mai mari să te ții de planul tău de a rămâne în deficit caloric când faci alegeri care să te ajute. În plus, este foarte important să îți propui să faci alegeri care să te ajute în sănătate, și nu să te submineze. Alimentația are un rol vital în creșterea imunității, reducerea inflamației, îmbunătățirea proceselor cognitive, reglarea dezechilibrelor hormonale.