Succes: Cum am introdus 10 feluri de mâncare în meniul fetei mele, într-o lună
Una dintre cele mai importante lecții pe care ni le putem lua din experiența de părinte este să ne relaxăm. Plecăm încordați la drum, să ne iasă lucrurile așa cum ni le-am imaginat. Ca urmare, de multe ori punem pe un plan inferior ce simte copilul, în defavoarea sentimentelor noastre, amplificate de dorința de control.
Relația copilului cu alimentația este o piatră de încercare. Cred că fiecare mamă a creat scenariile ideale – alăptat, diversificare cu legume, fără zahăr până la 3 ani, mese la ore fixe, mâncare gătită în casă, copilul care mănâncă singur, frumos, nu e mofturos. Cu cât ești mai obsedată să pui copilul în tiparele astea, cu atât se va împotrivi mai mult. Cu atât se va simți mai puțin înțeles, ascultat și se va împotrivi sau se va supune cu răbufniri ulterioare, sub diverse forme.
Well- well. Cam cum stă situația la mine. Are 8 ani și uneori nu are chef să mănânce singură și îi mai dau eu. Ani de zile nu a ieșit din șnițel cu piure și supe. Eventual și paste. Mănâncă dulciuri din comerț. Cereale cu lapte. Chipsuri. McDonalds.
Am încercat să privesc toată situația fără încrâncenare. Când spune că nu mai mănâncă, nu insist cu celebrul ”hai încă o gură” sau ”dar ai mâncat puțin”. Când are chef de McDonalds, comandăm. Dacă vrea de dulce, avem în frigider (avem înghețată neatinsă de două săptămâni, de când am luat-o).
Încerc să normalizez relația ei cu mâncarea cât mai mult, astfel încât să poată testa tot ce vrea și să nu rămână cu frustrări. Nu o oblig să mănânce nimic din ce nu vrea. Nu o păcălesc niciodată legat de mâncare. De când m-am certificat coach de nutriție am devenit și eu mult mai atentă la stilul meu alimentar, vorbim mai mult despre ce mâncăm pentru a avea un corp sănătos și puternic. I-am arătat ce înseamnă diferența între a fi slab și a fi în formă. De ceva timp, remarc la ea, treptat-treptat, schimbări în alegerile pe care le face.
Dacă înainte voia dulce foarte des, acum cere din când în când. Uneori o aud spunând chiar ”e prea dulce”. Dacă înainte bea sucuri mai mereu și voia zilnic, acum are momente când o întreb dacă vrea să îi comand vreun suc atunci când facem cumpărături (pentru că le facem online) și îmi spune: ”nu”. Are sucuri în frigider de care nu se atinge.
Mai mult de atât, este mai deschisă să încerce alimente noi. Una dintre cele mai bune influențe în acest sens a fost serviciul de livrări FitFresh.ro (ai cod de 10% reducere cu MM10). De când am început să primim meniul zilnic pentru copii, mănâncă ce nu a mai mâncat vreodată sau de foarte mult timp. Avantajul este că meniul este foarte divers, are de unde alege, iar pe mine mă ajută mult, pentru că eu nu am timp să gătesc diferit zi de zi și, mai ales, nu prea fac deserturi (doar clătite americane, gaufre, banana bread și uneori choux-uri).
Iată cum, într-o lună, fata mea a încercat:
- iaurt cu miere și banana bread (în condițiile în care voia doar iaurt cu vanilie din comerț)
- budincă de arpacaș
- ardei cu brânză de vaci
- plăcintă cu dovleac
- musaca
- budincă de paste cu brânză
- fulgi de ovăz cu lapte roz și fulgi de migdale
- griș cu lapte
- salam de biscuiți de casă – a trebuit să mai fac și eu
- cartofi wedges la cuptor – la fel, a trebuit să facem și noi, pe același stil
- pâine integrală de casă
Recunosc că omleta cu spanac de la ea o mănânc eu. 🙂
Încearcă și tu FitFresh.ro, îți recomand să încerci meniul de o săptămână. Prețurile sunt foarte friendly, iar dacă ești ca mine, nu stai mult în bucătărie sau vrei să nu mai stai atât de mult în bucătărie, ieși și mai avantajos. Folosește codul meu de 10% reducere, MM10.
Atâta diversitate o inspiră să mănânce și ou ochi sau să încerce alte mâncăruri pe care le facem acasă (supă cremă de roșii, lapte cu cereale integrale de ex). În plus, am scos din meniu cartofii prăjiți (nu facem deloc, de altfel nici nu prea folosim ulei de gătit la sticlă, doar spray de ulei de avocado). Nu duce lipsa cartofilor prăjiți, nu îi cere – poate și pentru că are porția mică de la Happy Meal – ceea ce e ok, pentru că ne ajută să controlăm cantitatea.
Ce e fain la meniurile FitFresh e că sunt foarte simplu gătite, fără grăsimi, fără sosuri grele, fără prăjeli. Pentru mine asta înseamnă să mănânc și eu (eu primesc meniul de 1800 cal /zi) foarte corect și sănătos. Am realizat că în ultima perioadă nu mai pot mânca deloc chipsuri, produse de patiserie, alimente grele, m-am obișnuit și apreciez un stil mai light, pentru că eu mă simt mai light, nu mă mai balonez. Asta arată validitatea regulii că atunci când începi să pui ce e bun, ce nu e atât de bun iese de la sine, natural.
Articol inspirat de parteneriatul cu FitFresh.ro – soluția pentru mesele familiei, de peste zi, adaptate minuțios la nevoile actuale legate de alimentație și stil de viață. Meniurile sunt concepute de medic nutriționist.